Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2024. Szeptember 19. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Árvíz - Orbán Viktor: megkezdődött a védekezés legnehezebb szakasza

Árvíz - Orbán Viktor: megkezdődött a védekezés legnehezebb szakasza

Megkezdődött az árvízi védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza, ami a számítások szerint jövő hét csütörtökig tart

- közölte a miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs reggeli ülése után tartott sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Orbán Viktor azt mondta: kedd éjjel, szerda hajnalban belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje, mostantól az a feladata a vízügyeseknek, a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a belügynek és az önkénteseknek is, hogy kikísérjék az árhullámot a Lajtától, tehát az ország nyugati végpontjától délre, amíg el nem hagyja Szerbia felé Magyarországot.

Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben, mától számítva körülbelül egy hétig, nyolc napig tart majd - hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: úgy számolnak, hogy jövő csütörtökön hagyja el a déli határánál a legmagasabb vízszint Magyarország területét.

A miniszterelnök hangsúlyozta: jó hír, hogy az "időjósok szerint" - ami, fűzte hozzá, "most már lassan tudománnyá fejlődik" - az előttünk álló héten nem várható eső.

Ha száraz időszakban kell védekezni, akkor az azt jelenti, hogy az a vízszint fog végigvonulni, amit jelenleg a legmagasabbként azonosítottak Magyarország nyugati kapujánál - ismertette.

"Hacsak az időjósok nem tévednek, és hirtelen nem kapunk egy özönvízszerű esőt a nyakunkba, de erre nem számítunk" - jegyezte meg.

Szintén jó hírnek nevezte, hogy a legmagasabb vízszint belépését követően az összes védmű állta a próbát.

Emlékeztetett: a jelenlegi legmagasabb vízszint minden tudásuk szerint alatta marad a 2013-asnak, ezért nincsen olyan munka, feladat vagy kihívás, amivel egyszer már ne birkóztak volna meg.
Értékelése szerint ez a védekezés "karakterét" is meghatározza, tehát nem váratlan és rendkívüli eseményekre, hanem ismert és várt eseményekre készülnek, amelyeknek az elhárítását korábban már megtették, kipróbálták.

A kormányfő jelezte: folyamatosan ellenőrzi a védekezésben résztvevők munkáját. Ott vagyok mindig, ahol a legnagyobb veszély van az adott pillanatban. - mondta.

Kiemelte: a védekezésben résztvevő vízügyesek, katonák, rendőrök, katasztrófavédelmisek, sőt az önkéntesek is rendkívül higgadtan, nyugodtan, magabiztosan és szervezetten végzik a munkájukat.

Ismertette azt is, hogy kétféle védelmi rendszer van Magyarországon. Vannak olyan szakaszok, amelyekért az állam és vannak olyanok, amelyekért az önkormányzat tartozik felelősséggel. Az állami védettségű területeken a készültségi szint elérte a 100 százalékot. Az önkormányzatok nagy részénél is így áll a helyzet, van néhány település, ahol még nincsenek 100 százalékon, de mindenhol 50 százalékon áll a készültség - fejtette ki.

Hozzátette: az árvízvédelmi operatív törzs reggeli ülésének egyik legfontosabb pontja az volt, hogyan biztosítsák az önkormányzati és az állami védekezés összehangolásának legoptimálisabb formáját. Ez is működni fog - jelentette ki, hozzátéve, az ülésen Karácsony Gergely főpolgármester is ott volt, mert a legnagyobb település, ahol önkormányzati védekezés folyik, az a főváros.

Orbán Viktor ismertetése szerint a Lajta csütörtökön Mosonmagyaróvárnál fog tetőzni a valaha mért legmagasabb vízszintet megközelítve.

Közölte, jelenleg 544 kilométer hosszúságban folyik árvízi védekezés a Dunán, a Lajtán, a Rábán és a Marcalon.

Elsőfokú, legenyhébb védekezés van 127 kilométeren, másodfokú, közepes erősségű védekezés folyik 192 kilométeren, a legmagasabb szintű, harmadik fokozatú a védekezés 225 kilométeren - részletezte.

Budapesten várhatóan szombat délután, este tetőzhet a folyó a 2013-as vízállásnál 40-50 centiméterrel alacsonyabban, 846 centiméteren; a budapesti rakpartokat valamikor a jövő hét közepén nyithatják újra.

Orbán Viktor kitért arra: összesen 4392 ember vesz részt az árvíz elleni védekezésen.
Védekezik a vízügyből 1288 ember, közülük 892 embert a Duna túlsó oldaláról vezényeltek át. A védekezésben részt vesz 1677 katona, és ha ennél több emberre lesz szükség, minden 24 órában 4 ezer embert tudnak biztosítani. Védekezik 988 ember a katasztrófavédelemtől, továbbá 312 rendőr, közülük 200 rendészeti hallgató. Dolgozik a gátakon 117 elítélt rab is, akiknek részvétele a védekezésben nem fenyeget szökéssel vagy újabb bűncselekmény elkövetésével.

A miniszterelnök jelezte: a Duna és a Lajta mosonmagyaróvári szakaszánál 12 kiemelt állami helyszínen folyik védekezés, töltésmagasítás, fóliázás, nyúlgátépítés. Ezen a területen a felhasznált homokzsákok száma 39 335.

Az önkormányzati védvonalakon 31 kiemelt helyszínen zajlik munka, ott eddig 1 millió 421 500 homokzsákot töltöttek meg, amelyeket nagy részben fel is használtak.

Pilismaróton körülbelül 500 ember dolgozik, 35 ezer homokzsákot kellene beépíteni, a nyúlgát készültsége most hagyja el a 70 százalékot, "tehát ott dolgoznunk kell" ma és holnap - mondta.

A 11-es főút egyes szakaszait nem lehet megvédeni, az operatív törzs ezért úgy döntött, hogy elkerülő utakat nyitnak a lezárt szakaszok helyett.

Nehéz helyszín a Margitsziget - mondta, megjegyezve, reméli, hogy a jelenleg Budapesten zajló sakk olimpia Margitszigeten elszállásolt résztvevőit nem kell kiköltöztetni a hotelből.

A Batthyány téri 2-es metró szintén kritikus pont. Nem tudják megakadályozni, hogy a víz beszivárogjon, de a vízügyesek vállalták, hogy a víznyelő rácsok felé tudják terelni a beszivárgó vizet, így talán még a metró közlekedését sem kell leállítani. Ugyanakkor valószínűleg a HÉV egy bizonyos szakaszát biztonsági okokból nem fogják üzemeltetni.

Orbán Viktor ismertette: a következő napokban nehéz helyzet lesz Dunabogdányban, Tahitótfaluban és Leányfaluban. Ezek önkormányzati védekezési területek, a védekezés itt is 50 százalék fölötti szinten van, de "dolgozni kell", és szükség van önkéntesekre is.
Jelezte, Vácon péntek környékén a 2-es utat legalább részlegesen le kell majd zárni.

Kismaroson tegnap este a védművek kiépítettsége 60 százalékon állt, azt "nagyon meg kell nyomni", ha meg akarják védeni az ártérben épült épületeket.

Nehéz helyzet lesz még Kisorosziban, de "a kisorosziak a legképzettebb vízügyi szakemberek Magyarországon", hiszen őket még a közepes árvíz is nehéz helyzetbe szokta hozni, így "mindent tudnak" és meg fogják oldani a védekezést - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor komoly, fontos sikernek nevezte, hogy 2013 után 435 milliárd forint értékben hajtott végre a kormány árvízvédelmi fejlesztéseket, beruházásokat. Ezek eredményeként most több helyen nincs szükség további védekezésre, mert a megépített védművek jól működnek és megtartják a vizet.
A miniszterelnök felidézte: a Duna mentén egy 150 milliárdos fejlesztési programot hajtottak végre, melynek köszönhetően olyan helyeken, ahol "2013-ban igencsak rezgett a léc" - mint például Komáromnál -, hogy meg tudják-e védeni az adott partszakaszokat, most nincs is szükség önkéntesekre, homokzsákra, nyúlgátépítésre vagy a gátszint emelésére.

Most látszik az is, hogy jó döntés volt a Mosoni-Duna torkolati műtárgynak a megépítése. A létesítmény, amit 2022-ben adtak át, lehetővé teszi, hogy a dunai árvizeket kizárják a Mosoni-Duna-ágból megvédve ezzel Győrt.

Ugyancsak fontos volt a Barát-patak torkolati műtárgyának megépítése - tette hozzá Orbán Viktor.

A jövőbeni feladatokról szólva kiemelte: a mostani árvíz levonulása után "sietnünk kell" Esztergomban, ahol éppen most "építjük a magasabb gátat", "erősítjük a védműveket". Emellett egy 40 milliárd forintos program keretében fejlesztik a szigetközi mellékág védekezését.

Orbán Viktor úgy összegzett: "biztosan, nyugodtan állíthatom, hogy Magyarország meg tudja csinálni, Magyarország meg fogja csinálni". A miniszterelnök szerint ennek egyetlen feltétele, hogy "az önbizalmunk ne csapjon át túlzott magabiztosságba", nagyképűségbe, mert akkor lankad a figyelem.

Kérdésre válaszolva a 2013 után épült védművekről azt mondta, a mostani árvíz minőségpróba, most derül ki, hogy alkalmasak-e arra, amiért megépítettük őket, mert most kerülnek először nyomás alá. A kormányfő eddigi tapasztalatai alapján a helyzet "több, mint megnyugtató".

A miniszterelnök az önkéntes munkára jelentkezőket arra kérte, mielőtt a helyszínre mennének, mindenképpen vegyék fel a kapcsolatot az adott település polgármesterével vagy a polgármesteri hivatallal.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a jelenlegi napirendje szerint reggel megkapja a jelentéseket írásban, majd részt vesz az operatív törzs ülésén, ami előtt még vált néhány szót Pintér Sándor belügyminiszterrel.

A törzs ülése után ha kell, tájékoztatást ad. Ezután nyakába veszi az országot, felkeresve a vízügyesek által megjelölt helyszíneket, ahol helyben döntésre lehet szükség, illetve van értelme az ellenőrzésnek.

A miniszterelnök délután a hivatalában folytatja a munkáját.

Megjegyezte, általában 12-14 órás, hatnapos munkarendben dolgozik, de árvíz idején hétnapos munkarendben.

A főváros és a kormány árvíz idején történő együttműködését Orbán Viktor kérdésre válaszolva jónak értékelte. Mint mondta, bajban azért könnyebben mennek a dolgok, "a lökdösődés meg a politizálás luxusát nem lehet megengedni magunknak, mert ilyenkor van a víz, meg vannak a megvédendő emberek. Van a víz, meg van a gát". A sok politikai okoskodásra se tér, se szükség nincs, inkább árt, mint használ - közölte, jelezve, az élet normális rendje szerinti együttműködés van.

A miniszterelnök azt mondta, Budapest védelmi rendszerét Tarlós István főpolgármestersége idején változtatták meg, és került államiból önkormányzati kézbe az árvízvédelem. Amíg a főváros ezen nem akar változtatni, addig ez így is marad - tette hozzá. Orbán Viktor azt mondta, "együttműködésre vagyunk ítélve", és a budapestiek érdekében ennek meg fognak felelni, mind az önkormányzat, mind az állam tisztában van a felelőssége súlyával és eszerint jár el.

Címkék: árvíz, orbán viktor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket