Városlista
2024. november 11, hétfő - Márton

Hírek

2015. Május 03. 12:00, vasárnap | Életmód

Hungarikum, amiből nem iszunk eleget

Hungarikum, amiből nem iszunk eleget

A szódavíz valódi Hungarikum, alig több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer' névjegyet is viseli.

Pár évtizedre háttérbe szorult a fogyasztása - különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével - és csak az idősebb generáció konyhájában akadt elvétve egy-egy szódásszifon. Most viszont úgy tűnik, a technológia fejlődésének és a retró hullámnak köszönhetően ismét divatba jön a szódafogyasztás.

160 éve iszunk szódát
Jövőre lesz 160 éve, hogy Jedlik Ányos elkészítette az első szódavíz előállításra alkalmas készüléket, nem sokkal később pedig szintén az ő nevéhez köthetően a fröccsfogyasztás is rohamosan elterjedt. A XIX században a harmadik legnagyobb iparágnak számított a szódagyártás a világon. A palackozott ásványvizek megjelenése ugyan jó időre visszavetette a szóda népszerűségét, a retró hullám feléledése és a modern készülékek piacra dobása újra felvirágoztathatja a szódavízfogyasztást.

Hungarikum a konyhából
Otthoni szódakészítéssel költséghatékonyan, kényelmesen, helytakarékosan, környezetkímélő módon állítható elő szénsavas víz, víz alapú üdítőital vagy egy hűsítő fröccs. „A szódáról sokaknak még mai is a hagyományos, betekerős patronos vagy a szikvizestől elhozható palackos változat jut eszébe. Már léteznek azonban az otthoni szódakészítésnek jóval modernebb lehetőségei is, ilyenek az automata szódagépek. Fontos, hogy olyan gyártótól válasszunk készüléket, mely kiemelt hangsúlyt fektet a minőségre és az előírások betartására mind a szódagépek, mind a patronok és palackok tekintetében. Ezek a gépek és patronok biztonságosan használhatók a saját konyhánkban is - hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az elegendő folyadékfogyasztás fontosságát
A folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet megfelelő, egészséges működéséhez. A napi minimum korlátról ugyan megoszlanak a vélemények, de általánosan a két litert ajánlják a szakemberek. Rutai Gergely kiemeli: amellett, hogy az otthoni szódakészítéssel újra élvezhetjük ennek a méltatlanul mellőzött Hungarikumnak az ízét, víz vagy víz alapú üdítőital formájában járulhatunk hozzá a napi folyadékbevitel megfelelő szinten tartásához. A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban, és az Egyesült Királyságban azok, akik rendelkeznek saját szódagéppel, 43%-al több vizet, vagy víz alapú ital isznak, mint azok, akiknek nincs a háztartásában ilyen eszköz. A 2014-es vizsgálat szerint például a SodaStream szódagép tulajdonosok évente több mint 700 millió liter buborékos, ízesítetlen vizet fogyasztanak.

A Canadean (az italgyártó iparág egyik vezető kutatóintézete) legfrissebb, 2014-es felmérése szerint a szódavíz fogyasztási szokásokat vizsgálva a világon elfogyasztott teljes mennyiség alapján a SodaStream szénsavas vizeit fogyasztják a legtöbben.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hungarikum, szóda

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 11. 07:51, hétfő | Életmód

A kormány 2025-öt a fiatalok családalapítási évévé szeretné tenni

A kormány a következő, 2025-ös esztendőt a fiatalok családalapítási évévé szeretné tenni

2024. November 10. 19:43, vasárnap | Életmód

FELÚJÍTÁSI HULLÁM: NEMZETKÖZI WORKSHOP A TÁRSASHÁZI FELÚJÍTÁSOK FELLENDÍTÉSÉÉRT BUDAPESTEN

Az Európai Építőipari Szövetség (EBC) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) szervezésében ma egy átfogó szakmai workshopot tartottak Budapesten a társasházi felújítások ösztönzésére, melynek középpontjában az energiat

2024. November 09. 07:53, szombat | Életmód

Energiaügyi Minisztérium: idén is jócskán több mint 1 gigawattal nő a hazai naperőművi összteljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR frissített adatgyűjtése szerint november elsejére összesen 7351 megawattot tett ki a hazai napenergia kapacitás.

2024. November 07. 07:54, csütörtök | Életmód

Karikó Katalin: be kell mutatni a tudomány eredményeit az embereknek

Be kell mutatni a tudomány eredményeit az embereknek - jelentette ki Karikó Katalin szerdán a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Innovációs napján.