Városlista
2024. szeptember 22, vasárnap - Móric

Hírek

2017. December 01. 11:58, péntek | Belföld
Forrás: mti

Kolumbiai drogért kapott milliárdok tisztára mosása miatt emeltek vádat Budapesten

Kolumbiai drogért kapott milliárdok tisztára mosása miatt emeltek vádat Budapesten

Kábítószer-kereskedelemből származó pénz tisztára mosása és illegális cigaretta-kereskedelem miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy nemzetközi bűnszervezet 36 tagja ellen.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kolumbiai drog nyugat-európai értékesítéséből származó pénz tisztára mosásával foglalkozó bűnszervezetet Magyarországon - egy vietnami állampolgár megbízásából - egy itt élő egyiptomi férfi és magyar társa irányította.

A szervezet tevékenységének lényege, hogy a Kolumbiából származó, Nyugat-Európában értékesített kábítószer eladásából befolyó pénz eredetét leplezzék. A pénzt autókkal szállították Magyarországra, nagyobb címletekre váltották, majd Szlovákiába vitték, ahol különböző bankszámlákra fizették be, onnan pedig távol-keleti országokba utalták tovább. Ezzel a módszerrel 18 milliárd forintnyi összeget mostak tisztára.

A bűnszervezet tagjai emellett külföldi, adózatlan cigaretta forgalomba hozatalával is foglalkoztak. Az Ukrajnából és Szerbiából származó, adójegy nélküli cigarettát Magyarországon vásárolták meg, majd egy részét itt, a másik részét az Európai Unió más országaiban adták el. Az illegális cigarettát rejtekhelyes kisteherautókkal, családi utazásokat színlelve szállították vagy dupla falú kamionokba rejtették. A cigaretta értéke 780 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értéket meghaladó pénzmosás, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság és más bűncselekmények miatt 36 ember ellen nyújtott be vádiratot. A két irányító mellett négy ember végzett szervezési feladatokat, a többi vádlott pedig végrehajtói szerepet töltött be a bűnszervezetben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 22. 09:00, vasárnap | Belföld

Azerbajdzsáni földgázkitermelésről kötött megállapodásokat a Mol

Azerbajdzsáni földgázkészletek kitermelésére vonatkozó kereskedelmi megállapodásokat kötött a Mol-csoport vegyesvállalati partnereivel - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2024. Szeptember 22. 08:59, vasárnap | Belföld

Árvíz - Megkezdődik a Mosoni–Duna apadása

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

2024. Szeptember 22. 08:58, vasárnap | Belföld

Árvíz - Több mint nyolcezer liter üzemanyagot adott át a NAV a védekezésre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki eljárásban lefoglalt üzemanyagot, mintegy 7200 liter gázolajat és több mint 1100 liter benzint adott át az árvízi munkálatokra.

2024. Szeptember 22. 08:57, vasárnap | Belföld

Árvíz - Karácsony Gergely: Budapest jól vizsgázott a védekezésben

Budapest jól vizsgázott az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a főpolgármester szombaton Budapesten, az árvízvédelmi készültségről a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.